How to claim Refunds Under GST Regime

How to claim Refunds Under GST Regime

Q 1. What is the refund?

Ans. Refund has been discussed in section 38 of the MGL.Refund” includes refund of tax on goods and/or services exported out of India or on inputs or input services used in the goods and/or services which are exported out of India, or refund of tax on the supply of goods regarded as deemed exports, or refund of unutilized input tax credit as provided under section 38(2).

Q 2. Can unutilized Input tax credit be allowed as a refund?

Ans. Yes, but only in following cases as given in sub-section (2) of section 38:-(i) Exports of goods on which export duty is not payable;
(ii) Exports of services;
(iii) Where credit has accumulated on account of the rate of tax on inputs being higher than the rate of taxes on Outputs.

Q 3. Can unutilized ITC be given the refund, in case goods exported outside India, are subjected to export duty?

Ans. No (Second proviso to Section 38(2) of MGL).

Q 4. Can ITC of goods lying in stock at the end of the financial year (after the introduction of GST) be refunded?

Ans. No. It is proposed to be carried forward. 138 Q 5. Suppose a taxable person has paid IGST/ CGST/SGST mistakenly as an Interstate/ intrastate supply, but the nature of which is subsequently clarified. Can the CGST/SGST be adjusted against strongly paid IGST or vice versa?
Ans. No. He will have to pay the appropriate tax and claim the refund of the tax wrongly paid. (IGST Sec.30 and Sec.53 GST).

Q 6. Whether purchases made by Embassies or UN be taxed or exempted?

Ans. It will be taxed, which later on can be claimed as a refund by them.
The United Nations Organization and Consulates or Embassies are required to take a Unique Identity Number and purchases made by them will be reflected against their number in the return of outward supplies of the supplier and refunds of taxes can be granted. A separate process
will be notified of the Rules. GST Sec.19 (6)].

Q 7. What is the time limit for taking the refund?

Ans. The person concerned is required to file the application before the expiry of two years from the relevant date, as given in the explanation to section 38 of MGL.

Q 8. Whether the principle of unjust enrichment will be applicable in refund?

Ans. Yes, except in cases of exports and refund of unutilized 139 ITC as referred to in sub-section (2) of section 38 (also refer to question no. 2 above).

Q 9. In case the tax has been passed on to the consumer, whether the refund will be sanctioned?

Ans. Yes, however, the amount so determined shall be credited to the Consumer Welfare Fund.

Q 10. Is there any time limit for sanctioning of refund?

Ans. Yes, it is 90 days in all cases, excepting in a case where the refund to the extent of 80% of the total amount claimed is refundable to certain categories of exporters referred to in sub-section (4A) of section 38. If refund is not sanctioned within the period of three months, interest
will have to be paid by the department.

Q 11. Can a refund be withheld by the department?

Ans. Yes, a refund can be withheld under the following circumstances:
• If the registered dealer has not submitted return(s), till he files the return(s);
• If the registered taxable person is required to pay any tax, interest or penalty which has not been stayed by the appellate authority/Tribunal/
the court, till he pays such tax interest or penalty; [The proper officer can also deduct unpaid taxes if any of the dealer from the refundable
amount]. Commissioner/Board can withhold refund, if,
the Order of Refund is under appeal and he is of the opinion that grant of such refund will adversely affect revenue – (Sec.38(9) of MGL).

Q 12. Where the refund is withheld under 38(9), as discussed in 11(c) above, will the taxable person be given interest?

Ans. If as a result of the appeal or further proceeding the taxable person becomes entitled to refund then he shall be also entitled to interest.

Q 13. Is there any minimum threshold for a refund?

Ans. No refund shall be granted if the amount is less that Rs.1000/-. (Sec.38 (11) of MGL)

Q 14. How will the refunds arise out of earlier law be paid?

Ans. The refund arising out of earlier law will be paid as per the earlier law and will be paid in cash (under CGST) or as per the provisions of the earlier law (under SGST) and will not be available as ITC (Section 156, 157 and 158
of MGL).

Q 15. Whether refund can be paid before verification of documents?

Ans. For export refunds to the notified category of dealers, 80% refund can be granted before verification subject to such conditions and restrictions as may be prescribed – section 38(4A).

Q 16. In case of refund under exports, whether BRC is necessary for granting refund?

Ans. Since the exporter has a time period of one year from the date of export for remitting of export proceeds, BRC may not be available at the time of refund application. But if export proceeds are received in advance BRC may
be available. Thus, the refund should be subject to submission of BRC details within a period of maximum one year or as extended by RBI. the e-brc module of DGFT will be integrated with GST module.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Best Tally Accounts Finance Taxation SAP FI Coaching Institute in dehradun © 2018 Frontier Theme